HTML

Linux Akadémia

Friss topikok

A 2013. év 7 legjobb Linux disztribúciója?

2013.03.16. 18:53 Czakó Krisztián

Pár napja megjelent egy érdekes cikk a Linux.com oldalon, mely a 2013-es év hét legjobb Linux disztribúcióját hivatott kiválasztani. A cikk hét különböző kategóriában választ legjobbat. A desktop kategóriában, bár felmerül az Ubuntu neve, nem került ki győztesen, melynek fő okaként a beépített kereskedelmi szolgáltatásokat hozza fel a cikk írója, Richard M. Stallmannra hivatkozva, aki egyszerűen spywarenek titulálta azt. Így itt a győztes a kevésbé ismert Fuduntu lett, mely eredetileg a Fedora leszármazottja. Mit szólsz ehhez a választáshoz? Te ismerted korábban ezt a disztribúciót?

A Laptop kategóriában szintén a Fuduntu lett a "bajnok". Az egyszerűsége, klasszikus GNOME-ra épülő felülete és az állítólag kb. 30%-os energia megtakarítása (vajon mihez képest?) a fő indokok.

Az Enterprise kategóriában mind desktop, mint szerver téren a RedHat nyert. Vajon itt hol marad a CentOS, mint közkedvelt klón? A SLED kerül csak említésre, a választás okáról nem tudunk meg sokat. Szerver téren kicsit többet árul el a szerző a döntés hátteréről: a SLES-el szemben a Big Data és a hybrid cloud funkciók miatt kapta a koronát a RHES.

A legbiztonságosabb disztribúció megtisztelő címét a BackTrack Linux kapta az Ubuntura épülő BackBoxot megelőzve.

A legjobb multimédia Linux kiadás az ArchLinux a szerző véleménye szerint, mivel ennek van a legjobb közössége ezen a területen és a teljesítménye is meghaladja a mögötte maradt Ubuntu Studio és ZevenOS kihívókét.

Az Ubuntu hívőknek sem kell szégyenben maradniuk, ugyanis az ő kedvencük nyerte a legjobb játék célú disztribúció címet. Ezen a téren hatalmas fejlődésen esett át a Linux az elmúlt időszakban, amiben a nagy játék kiadók és terjesztők játszották a fő szerepet azzal, hogy végre a Linux is felkerült a támogatott rendszerek közé. Az Ubuntu itt azzal tudott nyerni, hogy a Valve ezt választotta az elsődlegesen támogatott platformnak a Steam Linuxos változatánál.

A teljes eredeti cikket itt olvashatod: http://goo.gl/QsKZf

Mi a véleményed a szerző preferenciáiról és mi a te kedvenced az egyes kategóriákban?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr595139884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása