HTML

Linux Akadémia

Friss topikok

Webszerver alternatívák

2013.03.10. 14:19 Czakó Krisztián

Ha webszervert készítesz, nézd meg az alternatívákat! Az Apache mellett több, kiváló szerver szoftver létezik, mely a legtöbb esetben gond nélkül használható az Apache helyett. Ilyen a lighttpd és az nginx is. Az előbbi az abszolút pehelysúly képviselője, míg az utóbbi egy kiváló középút: gyorsabb, megbízhatóbb és lényegesen kisebb erőforrás igénye van, mint az Apachenak.

Ha a webszervernek dinamikus oldalakat kell kiszolgálnia (pl. PHP programmal), nézd meg a FastCGI technikát. Ezzel teljesen függetlenítheted a webszervered és az alkalmazást futtat környezetet. Igaz ez a fenti három webszerver bármelyikére. AZ Apache esetén a mod_php-val szemben itt nem kényszerülsz bele a "prefork" alapú, nem túl jól skálázódó megoldásba, így a szervered teljesítménye jelentősen nőhet. A biztonság terén is sokat ér, hiszen ettől kezdve a PHP program nem a webszerver felhasználójával fut, hanem akár minden egyes virtuális hoszt esetén lehet különböző anélkül, hogy a webszervernek root jogokkal kelljen indulnia.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxakademia.blog.hu/api/trackback/id/tr175139894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása